Başakpınar Hakkında Tarihçe ve Bilgiler
Başakpınar eski adı ile İsbile geçmişi tam olaraka net bilinmemesine rağmen hakettiği değeri hiçbir zaman bulamamış bir yerleşim yeridir. 14. ve 15. yy da Osmanlı kayıtlarında adından bahsedilmiş bir kaç evrak bulunmaktadır.(En azından bizim ulaşabildiğimiz). Osmanlı Tahrir defterleri ve Kayseri ile ilgili Kadı Şerriye Sicilleride İsbilenin (Başakpınarın) adından bahsedilmektedir. Daha eski günlere ışık tutması açısından, Başakpınar sınırları içerinde köyün isimini aldığı, bugün virane haldeki İsbile Hanı kalıntıları İpek yolu kenarında tarihe hala meydan okumaktadır.Bu han ile ilgili bu gün ne kitabesi nede başka yazılı bir belgesi elimizde bulunmamaktadır. Selçuklular zamanında yapıldığı tahmin edilsede net bir bilgi yoktur. Doğrusu araştıranda yoktur. Başakpınar çoğrafi konumu itibariyle tarihi ipek yolu kenarında bulunması ve Kayseri' ye yakın olması hasebiyle insan varlığının hep daim olduğu bir yerdir. Bugün ne gariptir ki tarihi anlamda Başakpınar'a ışık tutacak ne bir yapı nede bir eser kalmıştır.
Bugün Talas ilçesinin bir mahallesi olarak varlığına devam eden Başakpınar 3 ana büyük mahalleden oluşmaktadır. Talas'a bağlanmadan önce belediyelik olan Başakpınar 1977'den önce küçük bir köy idi. 1977 de Başakpınar belediyelik olarak yenibir yapılanmaya girdi. Belediye ile hizmet beklentileri çoğalan kasaba, yerel yönetim birimi olarak devlet inkanlarından tam olarak istifade edememiştir.Kısıtlı imkanlarla bir takım kamu hizmetlerinden yararlanmıştır. Bu hizmetler sanki bir lütüfta bulunulmuş gibi kasaba halkına sunulmuştur. Gerek o zamanki yöneticilerin tercubesizliği gerekse kasaba halkının bana ne lazımcılığı yüzünden kendinden, sonra belediyelik olan bir çok kasabadan geri kalmıştır.
Birçok Başakpınar sitesinde yer alan Tarihçede ise söyle anlatılmaktadır.
Bugünkü ismi Başakpınar olan köy,Talas İlçesine bağlıdır.Gayr-i müslimlerle (Müslüman olmayanlara ayrılan) meskun olan köyde Osmanlı Tahrir Kayıtlarına göre;1500 yılında 46 hiristiyan,25c.,17müslüman,1 pir-i fani,2 abid (kul);1520 yılında ise 70h.,6 müslüman nüfus bulunuyordu. Arpa,buğday.bağ ve bostan gibi ürünlerin yetiştirildiği köyde arıcılık ve hayvancılık da yapılmakta olup 1 tane de değirmen vardı. Bu köyden çıkan sudan komşu köylerden Venk Derevenk),Tevanusun (Tavnusun) ,Germir ve Cırlavuk(Mimarsinan) köyleri halkının iki nöbet su almak hakları olduğu hususunda ellerinde hüccet-i şer'iyye (izin) bulunduğuna dair kayıt vardır. Köyün vergi hasılatı 1500'de 7.038 akçe,cizye olarak 2.314 akçe ; 1520 de ise 7.606 akçeydi.
Bu köye tabi olan Kızılca İn (Kızılağıl)Mezrasının hasılatı 540 akçe ,Kemerliç (Kemer)Mezrasının 720 akçe ,Sebeş(?)Mezrasının ise 540 akçeydi.
KURULUŞ TARİHİ
Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak 1500-1520 yıllarındaki Tahrir defterindeki kayıtlarda envanter vardır. Yine tarihi İpek Yolu üzerindeki (Kayseri-Malatya Yolunun) 18.km sinde bulunan tarihi İSBİLE HANI Selçuklu eseri olarak yapıldığından ve bu han ismini köyün adından aldığından dolayı 700 yıllık bir tarihi olduğu sanılmaktadır. Bu han halen tarihi İpek Yolu kalıntıları üzerinde virane halde bulunmaktadır. Asırlar öncesinin kervan izlerini taşıyan İpek Yoluna paralel olarak Kayseriyi doğuya bağlayan devlet karayolu vardır.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında İSBİR adında bir Ermeni buraya yerleşip bir çiftlik haline getirmiştir. Zamanla çiftlikte çalışan Türkler nüfus olarak çoğalmış, İsbir’ in burayı terk etmesi sonucu yanaşma usulü çalışan Türkler Konya, Maraş ve Yozgat Çandır'dan akrabalarını getirerek üç sülaleden müteşekkil yeni İsbile Köyünü oluşturmuşlardır. O tarihten 1963 yılına kadar İsbile adıyla kalmıştır. 1963 Yılında çıkarılan yasayla ismi Başakpınar Köyü olarak tescil ettirilmiştir. 1977 Yılı Ekim seçimlerinde Belediye teşkilatı kurulmuş, Yıldıztepe, Gaziler ve Ufuk olarak üç mahalleye ayrılmıştır.
Bugün ise 22 Mart 2008 tarihinde, 26824 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında, ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak ilçe belediyelerine mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte katılmıştır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki ilk kademe belediyelerinin ilçelere katılımı ise, Kocasinan İlçesine; Erkilet, Kuşçu, Güneşli, Ebiç ve Mahzemin, Melikgazi İlçesine; Kıranardı, Hisarcık, Gesi, Mimarsinan, Turan, Gürpınar ve Büyükbürüngüz, Talas İlçesine; Zincidere, Erciyes, Başakpınar, Kuruköprü ve Kepez, İncesu İlçesine; Kızılören ve Süksün mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte katılmıştır.
Bu kanun ilede Başakpınarın kendi kendine karar verme süreci tamamen tarih oldu. Artık Talas Belediyesi Hizmet alanı içerisinde yeralmaktadır.
Kasabamızın son yakın tarihinde bilinen geçim kaynakları olarak şu özelliklerde bir sıralama yapmamız doğru olacaktır.
İnşaat işçiliği ve ustalığı:
Tarım ve HayvancılıkBilinen en eski zamanlardan beri insanların en önemli ve en geçerli geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarım kasabamız halkı içinde vazgeçilmezlerden biridir. Kasabamızın coğrafi yapısı ve iklim şartlarına uygun yetiştirilmeye müsait hemen hemen her türlü tarım ürününün ekim ve dikimi yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralama yapabiliriz. Büyük tarlalarda Buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut, mercimek, kabak çekirdeği(son yıllarda en fazla ekimi yapılan bitki), Sulamaya müsait bahçe ve tarlalarda; domates, biber, soğan sarımsak (Başakpınar sarımsağı Kayseri'de meşhurdur) vb. tüketim bitkileri ekimi yapılır. Ayrıca bu bahçelerde Elma, armut, kayısı, badem, kiraz, vişne ve tut, bazılarında şeftali ve ayva gibi ağaçlarda vardır. Yine yakın arazilerde bin bir meşakkatle bakımı yapılan üzüm bağlarımız bulunmaktadır. Genelde kasabamızın tüm pekmez ihtiyacının karşılamaya yetecek üretim yapılmaktadır. En azından dışarıdan pekmez satan Başakpınarlı' ya şimdiye dek rastlanmamıştır herhalde.
Ticaret Girişimcilik ve Sanayi FaaliyetleriKasabamızda yetişmiş geçimini ticaret ve imalatla sürdüren birçok esnaf ve zanaatkâr hemşerimiz bulunmaktadır. Birçoğu Kayseri de faaliyet gösterirken bazıları Kayseri dışında iş yerlerini işletmektedir. Faaliyet alanları çeşitlilik göstermekle beraber, genelde mermercilik üzerine atölyeler veya fabrikalar işletmektedirler. Yine kasabamızda ticaretle ilgili faaliyet gösteren birçok hemşerimiz bulunmaktadır. Kasabamız ticaretinin canlanmasına sebep olan Salı pazarının katılımcılarından çoğunun Başakpınarlı olması ümidi bu alandaki eksikliğimizin de bir göstergesidir.
Parklar
1.
2.
3.
4. Okullar
2.Şehit Cengiz Timurcuoğlu İlköğretim Okulu
CamilerBaşakpınar Merkez Camii Kaya Altı CamiiKırkbeş Evler CamiiAyrıca
Başakpınar meydanındaki düzenleme çalışmaları nedeniyle eski postane binası ve yanındaki dükkânlar yıkılmıştır. Meydan parkı genişletilerek içerisinde bir kültür evi binası inşa edilmiştir. Halen faaliyetini devam ettiren 4 tane dernek vardır. Bunlar cami dernekleridir.